Pysselbloggen

Här pysslas det!
Browsing Maskeradkläder

Halloween

November28

För första gången gick storebror runt på “bus eller godis” den 31/10. Beställningen ett tag innan var solklar – skelett. Så, av det svarta tyget jag, Jenny, köpte på Syfestivalen sydde jag ett par ganska smala byxor. Mönstret kommer från ett gammalt nummer av Ottobre. Sen insåg jag att jag inte skulle både hinna leta reda på mönster eller rita ett själv till en tröja så jag skickade maken att köpa en på H&M.

Då var i alla fall basen klar. Sen satte jag igång med att rita upp skelettdelar på papper i rätt storlek genom att snegla på olika framgooglade bilder av mer eller mindre naturtrogna skelett. När jag var nöjd med mallarna klippte jag ut dem i vit filt och strök på med vliesofix. Jag förstärkte med vanligt mellanlägg på baksidan och sen zick-zackade jag fast bendelarna. Bröstkorgen är påsydd förhand.

halloween

Som pricken över i hade han en lång slängkappa med huva på sig. Den fixade förresten min mor till av en lång kjol när jag och min lillebror var små och vi skulle på någon maskerad.

En mycket nöjd kille gick iväg med kompisarna och fick ihop alldeles för mycket godis 😉

/ Jenny

by Jenny | posted under Maskeradkläder, Sömnad | No Comments »

Nr 89 – Sjörövarrock

April18

För ganska precis två år sedan sydde jag, Jenny, sjörövarkläder till storebror inför en maskerad. Dessa har varit väldigt omtyckta och väl använda. Det är roligt. Lillebror har på sistone också önskat sig sjörövarkläder och för ett tag sen satt han och jag och tittade på bilder på lite olika varianter. Lite knepigt var det då inget riktigt föll honom i smaken men till sist så enades vi om en svart rock och röda byxor.

nr89_sjörövarrock

Så här blev rocken. Jag har modifierat mönstret jag använt till pepparkaksdräkten, fast i stl 104, förlängt och lagt till slag på jackan samt en annan typ av krage. Som dekoration sydde jag tuber av paljettyg och vek till och sydde fast framtill och på ärmarna. Jag hade tänkt att det skulle vara i gul velour (som jag fått av en tjej på syjuntan) men lillebror propsade på paljettyget istället. Och det blev ju inte så dumt. Tanken var att det skulle sitta knappar på dekorationerna men jag har inte hunnit leta reda på några och lillebror verkade nöjd ändå.

När rocken var klar gick han runt i den resten av dagen. Tar det som ett gott betyg 🙂

Mönster: Eget, stl 104
Tyg: Svart krossad velour
Bra: Kavajslagen och kragen
Dåligt: Klantade till det lite i nederkant. Men det syns inte så värst mycket.

Byxorna kommer i ett annat inlägg…

/ Jenny

Nr 5 – Snurrkjol

February4

När jag ändå hade symaskinen framme för att sy manteln så passade jag på att uppfylla en annan önskan till utklädningslådan. En snurrkjol.

En snurrkjol är väldigt enkel att göra

  1. vik en kvadratisk bit tyg två gånger
  2. klipp ut en kvarts cirkel för midjehålet
  3. jämna till nederkanten till en cirkel
  4. sy i en mudd i midjehålet
  5. fålla nederkanten, jag valde en rullfåll

Klart!

nr5_snurrkjol

Den snurrade mycket fint.
Kanske blev den något vid i midjan.

Nu har jag en ny beställning på snurrkjol – till Lillebror 🙂

/ Jenny

Nr 4 – Superhjältemantel

February4

Storebror önskade sig en superhjältemantel så vi tog oss en titt i mitt tygskåp och tog fram trikåtyg i rosa och orange. Mätte lite på Storebror och ritade upp ett mönster. Sen satte vi oss tillsammans vid symaskinen och sydde. Och så hjälptes vi åt att sätta i en tryckknapp.

nr4_mantel

Så här blev resultatet och Storebror är hur nöjd som helst 🙂

/ Jenny

En sjörövare på land

April14

Som jag berättade i ett tidigare inlägg var storebror nyss på sjörövarkalas. I inbjudan stod det att man fick komma utklädd om man ville. Jag frågade om han ville vara utklädd till sjörövare. Svaret var tveklöst JA!

Så, surfande efter inspiration och letande efter lämpliga tyger i mina lådor började. Jag bestämde snabbt att det skulle bli thighta byxor, skjorta och väst. Och så en hatt så klart. Och en ögonlapp. Och ett svärd – eller fäktare som storebror själv sa.

Allt är sytt av gamla kläder från antingen mig eller maken, förutom hatten som är i krossad sammet. Byxorna är utklippta ur en thight, elastisk långkjol i kritsträcksrandigt tyg, skjortan är en av makens avlagda sommarskjortor i skrynklat tyg och västen är också en av makens gamla skjortor. Västen pryds dessutom av två stora knappar med ankare på – passande med tanke på temat.

piratkostym

Här ses storebror i full mundering. Inklusive en sjörövarsabel som maken fixade till av kartong, ståltråd och silvertejp.

pirathatt

Närbild på hatten och döskallen som pryder den. En hatt har jag tidigare aldrig sytt och passformen blev kanske inte riktigt som jag hade tänkt mig men den fyllde sin funktion.

Mönster: Alla egna, skjorta och byxor är samma som till pepparkaksdräkten men med lite anpassningar som vidare ärmar och thightare byxben
Tyg: Återvunnet och ur mina lådor
Bra: Storebror blev såå nöjd och levde verkligen in i sjörövar-rollen
Dåligt: Hatten blev på tok för sladdrig

/ Jenny

by Jenny | posted under Maskeradkläder, Sömnad | 2 Comments »

Denna blogg drivs av två pyssliga tjejer som heter Jenny och Karin.

Karin pysslar med scrapbooking, gör kort, layouter och altrar saker.
Alla i hennes omgivning som fyller år får ett handgjort födelsedagskort och vissa speciella får också ett handgjort julkort.

Jenny som har en paus i bloggandet just nu gillar handarbete (sy, sticka och virka) och återbruk, hon gör många kort, främst till kollegor, men Karin har fått in henne på scrapbooking också.

Vill ni komma i kontakt med oss så nås vi på pyssel (@) kratos.se
Ta bort paranteserna så kommer mailet fram.

Kratos kommer från att Karins make ägde den domänen och fanns ledig eftersom företaget som skulle startas i det namnet inte blev av.
Annars är också Kratos en grekisk gud.


Follow on Bloglovin

Archives