Pysselbloggen

Här pysslas det!
Browsing Tekniktorsdag

Tekniktorsdag – Att göra en bildmosaik

February14

Nu är jag tillbaka igen och gästbloggar här hos Karin och Jenny!

Denna gång handlar det om att göra bildmosaiker till din blogg. Du har säkert sett dom snygga collagen av bilder i andra bloggar, men inte vetat hur du ska få det så snyggt. Att sitta och pillra i PhotoShop med bilder i olika format känns lite övermäktigt för mig iaf.

Jag har provat att använda en tjänst från Big Huge Labs – Mosaic maker. Jag är jättenöjd med resultatet! Såhär gör du:

1. Börja med att gå in på Mosaic maker.

2. Välj hur stor mosaik och vilken layout du vill ha

image
Du kan välja hur många rader och kolumner du vill ha, hur många pixlar det ska vara mellan bilderna, bakgrundsfärg och ramfärg, layout och om du vill hämta bilderna från Flickr eller ange enskilda webadresser.

3. Om du väljer att hämta bilder från ditt Flickr-konto, klicka något av Flickr-alternativen och följ instruktionerna.

4. Du kan hämta bilder från din egen dator och göra mosaiken med, klicka då på rutan med “Choose photo” och leta dig fram till ditt foto. Gör samma i en ny ruta för varje foto du vill lägga till.

5. Då jag vill göra ett collage av bilder från Pinterest hämtar jag varje bildwebadress (högerklicka på bilden och välj “kopiera bildwebadress) och klistra en i varje ruta under “Or enter URL”. Det går självklart att hämta bilder vartsomhelst på nätet. Tänk bara på upphovsrätten!

6. När du fyllt i alla adresser klickar du på den blå “Create”-knappen längst ner på sidan. Du skickas då till en ny sida där ditt collage finns.

image
7. Du kan nu enkelt kopiera din bild från Mosaic Maker och klistra in den i din blogg.

Såhär fint kan resultatet bli då!

mosaic6dc7a5727c28c57b2b4d7da5f3ac2ae0d7f4e045

Alla bilder i mosaiken kommer från Pinterest / All pictures in the mosaic are linked from Pinterest

En nackdel med detta verktyg är som sagt att man inte kan länka de enskilda bilderna till deras ursprungssida. Ett sätt att lösa detta är att under bilden skriva tex 1. Gris från XX Ab. 2. Boll från YY Inc, och länka i texten.

På återseende!

Ullis
Pysselbloggens teknik-korre

/ Ulrica

by Ulrica | posted under Tekniktorsdag | No Comments »

Tekniktorsdag – Pinterest del 5

February7

Nu är jag tillbaka och gästbloggar hos Karin och Jenny igen! I den 5:e och sista delen i den lilla Pinterest-skolan ska vi titta på hur du lägger upp dina egna foton.

Högst upp på startsidan, på högra sidan, finns en knapp där det står Add+. Om du klickar på den får du välja om du vill lägga upp en bild från en specifik websida (Add a pin), lägga till ett eget foto (Upload a pin) eller skapa en ny board (Create a board). Klicka på mittenalternativet, du får då upp denna ruta.

image

Tryck på “välj fil” och leta dig fram till din bild på din dator, välj board och skriv en text om din bild. Klicka sen på “Pin it”.

image
Din bild är nu tillagd i din board och kan ses och repinnas av andra pinnare!

Slutligen vill jag lägga in några tips.

  • Du kan göra en board privat genom att ange det när du skapar den. Då kan bara du själv se vad du pinnar. Det är en bra lösning om du planerar ett överraskningsparty, eller om du pinnar någonting som är lite pinsamt.
  • Att ha en “Pin it”-knapp i din blogg eller på din hemsida är ett enkelt sätt att sprida din sida. Det räcker med att en läsare pinnar en bild som sen repinnas av andra, så har du helt plötsligt fler besökare!
  • Lägg till en Pinterest-knapp i din blogg så hittar dina läsare till dina boards och kan dela dina pinnar.

Jag hoppas att du har haft glädje av min lilla Pinterest-skola, och att du, som jag, hittar massor av tips och inspiration till ditt pysslande!

Ullis
Pysselbloggens teknik-korre

/ Ulrica

by Ulrica | posted under Tekniktorsdag | 1 Comment »

Tekniktorsdag – Pinterest del 4

January31

Idag gästbloggar jag igen här hos Karin och Jenny!
I del 4 av den lilla Pinterest-skolan ska vi titta på hur du följer andra pinnare och deras boards, och hur man gör gemensamma boards.

Ibland hittar man andra pinnare som har extra intressanta boards, eller kanske du tycker att allt som en person pinnar är intressant. Då kan man “prenumerera” på den personens pinnar, eller följa som det heter på Pinterest.
Det innebär att alla bilder som pinnas i den board/av den person du har valt att följa, visas på din startsidan på Pinterest.

I del 1, när du skapade ditt konto, fick du välja 5 boards som du nu följer. Dessa kanske inte passar din smak riktigt, så vi ska nu redigera bland de boards/personer du följer.

Klicka på ditt namn upp till höger, och välj boards. Till höger ovanför de olika boardsen ser du Followers (de som följer dina boards) och Following (de boards/personer du följer). Klicka på Following.

image
Du ser nu de boards/personer du följer. Genom att klicka på knappen “Unfollow” bredvid personens namn så slutar du följa denna. Det gör ingenting att knappen är grå, det fungerar ändå. Om du skulle trycka unfollow av misstag så är det bara att trycka på follow igen. De boards/personer du har tagit bort försvinner när du uppdaterar sidan. Jag har valt att ta bort alla dessa, för att sen lägga till de jag verkligen gillar.

När du hittar en person som du vill följa gör du såhär. Klicka upp en bild så att den blir stor. Uppe till höger i fönstret får du nu upp en knapp som heter “Follow”, bredvid personens namn, klicka på den för att följa allt som denna person pinnar.
För att bara följa det en person pinnar till just denna board, klicka på knappen “Follow” som står under bilden, bredvid boardens namn.

image

En annan trevlig funktion i Pinterest är gemensamma boards! Det innebär att flera personer har tillgång till att lägga till pins på samma board. Det är en bra funktion att använda när man vill dela med sig av det man hittar till en speciell person/grupp, om man tillsammans samlar idéer till ett event, eller kanske när man planerar ett bröllop eller en fest!

Såhär gör du för att skapa och använda en gemensam board. Klicka på ditt namn uppe i högra hörnet och välj boards. Klicka på “create a board” i en tom ruta.

image
I den nedersta rutan fyller du i namnet eller epostadressen på den person du vill bjuda in till din board, och klicka sedan på invite. Personen kommer då upp under ditt namn, och du kan bjuda in fler personer. Klicka sedan på create board. Personen/erna kommer då att få epost med en inbjudan om att börja pinna till er gemensamma board.

När du vill pinna till den gemensamma boarden gör du precis som vanligt, du väljer den i listan och pinnar. För att se vad de andra i gruppen har pinnat går du in under boards och öppnar den gemensamma boarden, så ser du alla pins.

Det var allt för idag! I del 5 ska vi titta på hur man lägger upp egna foton på pinterest!

Ullis
Pysselbloggens teknik-korre

/ Ulrica

by Ulrica | posted under Tekniktorsdag | No Comments »

Tekniktorsdag – Pinterest del 3

January24

Idag är jag tillbaka som gästbloggare hos Karin och Jenny!
I del 3 av den lilla Pinterestskolan ska vi titta på hur man pinnar bilder direkt från hemsidor och bloggar!

En del sidor har lagt till en “Pin it”-knapp direkt på sidan, vilket gör det superenkelt att pinna. Det kan till exempel se ut såhär.

image

Du klickar på “Pin it”-knappen och får då upp en ruta med en massa bilder som finns på hemsidan. Klicka på den bild du vill pinna och du får upp en liknande dialogruta som när du pinnar direkt i Pinterest. Välj board, skriv en text om du vill, och tryck på “Pin it”-knappen!

Om det inte finns en pin-knapp på hemsidan behöver du lägga till ett bokmärke eller en knapp i ditt bokmärkesfält i din webläsare. Gå till sidan http://pinterest.com/about/goodies/ i den webbläsare du vill använda och följ instruktionerna för respektive webbläsare. Enklast är det i Chrome, där du bara drar och släpper knappen i ditt bokmärkesfält.

image 
När du har pin-knappen i ditt verktygsfält är det bara att klicka på den när du hittar en bild du tycker om. Då kommer det upp en ruta där du väljer vilken bild du vill pinna. Klicka på bilden, och du får upp en dialogruta där du väljer vilken board du vill pinna till, skriva en text om din pin och klicka på det röda knappen.

Grattis, du har nu repinnat din första bild!

Häng med nästa vecka i del 4, då vi tittar på hur du följer andra pinnare du gillar!

Ullis
Pysselbloggens teknik-korre

/ Ulrica

by Ulrica | posted under Tekniktorsdag | No Comments »

Tekniktorsdag – Pinterest del 2

January17

Idag är jag tillbaka och gästbloggar här hos Karin och Jenny! Välkommen till del 2 i min lilla Pinterest-skola. I förra delen visade jag hur du lägger upp ett konto, och idag är det dags att få ordning på ditt konto och börja pinna!

Såhär ser din (eller i det här fallet, min) startsida ut nu! Här ser du bilder som pinnats på de boards eller av de personer du följer. Eftersom vi just skapat ett konto så kanske inte innehållet tilltalar dig riktigt, men det ska vi ordna till nu.

image

Börja med att klicka på ditt namn uppe till höger och välj boards. Du får då upp en översikt över dina egna boards. Det är här du lägger upp grunden för att organisera dina pins på ett sätt som fungerar för just dig. Just nu ser det ut ungefär såhär

image

Börja med att döpa om den board du skapade i förra delen. Klicka på “edit” längst ner på den boarden och byt ut namnet i dialogrutan som kommer upp. Här väljer du också vilken kategori dina pinnar hör till, så att dom blir lätta att hitta för andra på Pinterest!
För att skapa fler boards klickar du på texten i en tom ruta och fyller i dialogrutan som kommer upp. När du har lagt upp några olika boards kan det se ut såhär.

image

Nu är det äntligen dags att börja pinna!

För att söka efter bilder inom ditt intresseområde kan du klicka på “categories” under Pinterestloggan högst upp i startbilden. Jag tittar nästan bara på “DIY & crafts”, men så är jag ju ett pysselfreak också 🙂

När du har hittat en bild du gillar kan du klicka på den för att se den större. Klicka brevid den större bilden för att komma tillbaka till listan med pinnade bilder.
Om du klickar på den större bilden kommer du vidare till hemsidan där bilden ursprungligen kommer ifrån, hos mig öppnas den i ett nytt fönster, men det kan nog ha med dina egna inställningar att göra.

Det ena av de två vanligaste sätten att använda Pinterest är att “repinna” bilder inne i Pinterest. Det innebär att du lägger till en bild som någon annan lagt upp, till din egen board. Länken till den ursprungliga hemsidan följer med.
Du kan repinna en bild på två olika sätt.

1. I listan med pinnade bilder: När du håller muspekaren över bilden så dyker det upp tre knappar i bildens överkant, Repin, Like och Comment. Om du trycker på repin så kommer en dialogruta upp där du väljer vilken board du vill pinna till, och kan lägga till en kommentar om du vill. Klicka sen på “Pin it” så pinnas bilden.

image
2. När du har den större bilden öppen: Håll muspekaren över bilden så kommer det upp två knappar, Repin och Like (om du vill kommentera en bild i det här läget så skriver du i rutan under bilden). Klicka på repin så får du upp samma dialogruta som i exempel 1 och gör likadant.

Du har nu pinnat den första bilden till din egen board!

I del 3 ska vi titta på hur man gör för att pinna bilder från hemsidor eller bloggar!

Ullis
Pysselbloggens teknik-korre

/ Ulrica

by Ulrica | posted under Tekniktorsdag | 1 Comment »

Tekniktorsdag – Pinterest del 1

January10

För en tid sedan frågade Karin mig om jag skulle vilja gästblogga här om den lite mer tekniska sidan av pyssel. Självklart, sa jag 🙂

Jag tänkte börja med att skriva lite om Pinterest, en samling digitala anslagstavlor där man kan “pinna” bilder man hittar på nätet eller laddar upp själv. Bilderna taggas med en kategori och är sökbara, så att man lätt hittar fler bilder inom samma område. När du klickar på en pinnad bild kommer du till den hemsida där bilden pinnades, dvs om du hittar en bild med beskrivning på hur du stickar ett lejon, så kommer du (oftast) till den beskrivningen när du klickar på bilden!
Det är ett enkelt sätt att hålla reda på alla dom där fina sakerna och bra idéerna som man hittar när man surfar runt!

image

För mig är Pinterest en ständig källa till inspiration, idéer och ett trevligt tidsfördriv! Eftersom Pinterest även finns som app till både iPhone och Android (mer om det i ett senare inlägg) så är det väldigt lättillgängligt. Jag pinnar både på tunnelbanan, i solstolen och i sängen strax innan jag somnar 🙂

Det första du behöver göra för att komma igång med Pinterest är att skapa ett konto. Gå till www.pinterest.com och klicka på “Join Pinterest”. I nästa steg får du välja om du vill logga in med Facebook eller Twitter, och om du scrollar ner så kan du välja att skapa ett konto med din epostadress

För att komma igång med ditt konto ska du välja 5 boards/anslagstavlor att följa. Att följa en board innebär att du prenumererar på uppdateringar från en annan persons board eller allt från en annan person. Dessa uppdateringar dyker sedan upp på din startsida på Pinterest.
Börja med att klicka på en kategori du är intresserad av i vänsterkanten. Då kommer det upp olika boards till höger som du kan välja bland. De boards du väljer att följa här går att ta bort senare ifall du inte vill ha dom kvar.

image
Nu är det dags att skapa dina egna boards. Här lägger du upp olika “mappar” där du sparar bilder du tycker om. Välj en kategori i vänsterkanten och välj sedan en av de föreslagna boardsen. Även denna går att ta bort senare, eller så kan du byta namn på den så att den passar dig bättre.

image

Du är nu redo att börja lägga upp egna boards och börja pinna! Mer om detta i del 2.

Ullis
Pysselbloggens teknik-korre

/ Ulrica

by Ulrica | posted under Tekniktorsdag | 1 Comment »

Presentation

January4

Hej! Jag heter Ullis och är kompis med Karin, “partners in crime” när det gäller pyssel och shopping 🙂

När Karin frågade mig om jag ville gästblogga här hos henne och Jenny så svarade jag självklart ja! Jag skriver också i min egna (smått eftersatta) blogg Ullis dagar.

Jag har pysslat så länge jag kan minnas. Med både mamma, mormor och farmor som alltid hållit på med olika textila hantverk så var det nog oundvikligt. Jag brukar kalla mig “blandmissbrukare” eftersom jag testat det mesta inom pyssel, och som ni vet är vår hobby ofta ganska kostsam.

Just nu är det scrapbooking, kortmakeri och annat papperspyssel som ligger mig närmast hjärtat. Andra saker jag tycker om att göra, men som jag inte riktigt får tid för, är stickning, lappteknik och lera.

Tanken är att jag ska gästblogga här på torsdagar framöver, och ämnet är pyssel och teknik! Det finns så mycket vi kan göra för att lägga till en extra dimension till vårt pyssel genom att använda dator, telefon och kamera, och jag startar på torsdag med en introduktion till min största källa till inspiration – Pinterest!

Om ni har önskemål om ämnen jag skriver om, så är det bara att skriva en kommentar så ska jag se vad jag kan göra.

Vi ses på torsdag!

Ullis, Pysselbloggens teknik-korre

/ Ulrica

by Ulrica | posted under Tekniktorsdag | 3 Comments »

Denna blogg drivs av två pyssliga tjejer som heter Jenny och Karin.

Karin pysslar med scrapbooking, gör kort, layouter och altrar saker.
Alla i hennes omgivning som fyller år får ett handgjort födelsedagskort och vissa speciella får också ett handgjort julkort.

Jenny som har en paus i bloggandet just nu gillar handarbete (sy, sticka och virka) och återbruk, hon gör många kort, främst till kollegor, men Karin har fått in henne på scrapbooking också.

Vill ni komma i kontakt med oss så nås vi på pyssel (@) kratos.se
Ta bort paranteserna så kommer mailet fram.

Kratos kommer från att Karins make ägde den domänen och fanns ledig eftersom företaget som skulle startas i det namnet inte blev av.
Annars är också Kratos en grekisk gud.


Follow on Bloglovin

Archives