Pysselbloggen

Här pysslas det!

Gästbloggare Amanda jobbar med metalart och aluminiumtejp

March22

Hej!
Amanda här igen. Nu är det dags för mig att visa ett exempel om vad jag gör med aluminiumtejp, hur jag gått till väga och vad jag använder mig utav. Jag har valt att visa min spargris, vilken är mitt allra första alster med aluminiumtejpen. Under tiden ni läser detta, kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel! Det finns inget som säger att man måste limma på alla detaljer först och sen tejpa allt på samma gång, det finns inget som säger att detaljerna ens måste limmas på, det finns inget som säger att det endast är särskilda tjockleker på detaljer som gäller, det finns ingen teknik som är rätt eller fel. Detta är ett otroligt lätt pyssel men det är svårt för mig att säga åt er hur ni ska göra. Allt eftersom ni arbetar kommer ni snabbt in i eran egen teknik och känner av vad som funkar för er.

Förutom aluminiumtejp (denna hittar ni billigast på Biltema) som grundmaterial behövs även ett verktyg som tar fram alla detaljer. Jag använder mitt utav ett präglingsverktyg från Panduro (artikelnummer: 512880). Vissa använder sig t.ex. utav en virknål, det är ingenting jag har provat men så länge det är ett mindre föremål med rundad ände borde det funka fint. Fördelen med präglingsverktyget är att denna har två rundade ändar, en större och en mindre. Jag använder mig främst utav den större först och sedan den mindre där detaljerna behöver komma fram mer.

Som dekorationer under tejpen funkar i princip allt som inte är för tjockt, och givetvis inte för tunt heller. Jag tycker att ca. 2-3 mm är en bra tjocklek att arbeta med, men som allt annat är det en smaksak och det beror ju också på hur mycket man vill att detaljerna står ut från bakgrunden.
Jag använder mig främst utav metalldekorationer, spackelväv/spackeltejp, nitar, halvpärlor, Metal Art (från Panduro), dekorationer i plast och papp m.m.

När jag börjar dekorera så har jag ingen aning om hur det kommer se ut när det är klart, jag sätter dit det som faller mig i smaken och går på magkänslan av vad som skulle se bra ut. Små saker som t.ex. halvpärlor och små nitar limmar jag alltid på för att de ska hållas på plats när jag sätter över tejpen. Men oftast tejpar jag dit detaljerna direkt på plats.

clip_image002

Här ser ni hur jag har börjat, siffrorna ni ser på bilden längst till höger, har jag skurit ut ur kartong, vilket funkar finemang och man slipper lägga ut pengar på färdiga siffror/bokstäver! Övriga dekorationer på bilderna är nitar, spackelväven/tejpen, tunt garn (under siffrorna), Metal Art och andra metalldekorationer. Tejpen är väldigt elastiskt, men går samtidigt väldigt lätt sönder. När detta sker är det bara att lägga på en ny tejpbit där hålet framstått och så ser det bra ut igen!
Tejpen veckar sig också väldigt lätt, vissa gillar det inte och vissa gillar det. Jag hör till gruppen som gillar det! Där jag vill att tejpen är helt slät (så gott det går) brukar jag använda nederdelen av en pincett eller en gaffel (tjock, platt metall) och gnugga över platsen. Det slätar ut det mesta! Detta gör jag också vid varje kant på alla tejpbitar för att inte riskera att det kommit en luftbubbla under som gör att tejpen kan släppa i kanterna. Mycket ovanligt att detta händer, men det är lika bra att låta tejpen fästa ordentligt från första början!

Vid väldigt rundat eller kantigt underlag, i detta fall ben, öron och tryne på min gris, kan tejpens veck bli väldigt vassa. Detta trycker jag bara till med ett metallföremål (pincetten t.ex.) och så är det borta. Känn gärna igenom hela ert alster när ni tejpat färdigt för att kunna ta bort dessa vassa delar om de uppstått.

När hela alstret är tejpat och ni känner er färdiga kommer den roliga delen; färgen!
Jag täcker aldrig hela åt gången med färg, utan tar det bit för bit. Dock över rätt stora partier. Färgen jag använder mig utav är svart akrylfärg från Panduro (artikelnummer 920115).
Jag använder så pass mycket färg att det verkligen täcker över området och använder en ganska hård/sträv pensel med långa strån så att man lätt kommer ner i alla håligheter. När detta är gjort så är det dags att börja torka bort färgen (det går åt vääääldigt mycket hushållspapper). Torka tills ni känner er nöjda, mycket eller lite svart är helt upp till er. Men torka hellre bort för mycket än för lite, det går alltid att tillsätta mer färg sen om ni tycker det blir för lite. Gör lika över hela alstret och sen är det klart! Tycker ni att något ställe har fått lite för mycket färg så kan ni prova att ta en fuktig trasa (eller tops om området är litet) och gnugga över.

Här kommer några bilder på när min färdiga gris.

clip_image004

clip_image006

/ Karin - Kstar

by Karin - Kstar | posted under Gästbloggare, Övrigt pyssel
2 Comments to

“Gästbloggare Amanda jobbar med metalart och aluminiumtejp”

  1. Avatar March 25th, 2014 at 2:26 pm Jenny Says:

    Wow Amanda! Vad snyggt!!


  2. Avatar January 1st, 2015 at 8:06 am Pysselbloggen » Blog Archive » Hej då 2014, hej 2015 Says:

    […] har året rullat på med allt möjligt pyssel, en gästbloggare som hette Amanda lärde oss om Metal art och så det största av allt för Karin under 2014, att hon i augusti […]


Email will not be published

Website example

Your Comment:

Denna blogg drivs av två pyssliga tjejer som heter Jenny och Karin.

Karin pysslar med scrapbooking, gör kort, layouter och altrar saker.
Alla i hennes omgivning som fyller år får ett handgjort födelsedagskort och vissa speciella får också ett handgjort julkort.

Jenny som har en paus i bloggandet just nu gillar handarbete (sy, sticka och virka) och återbruk, hon gör många kort, främst till kollegor, men Karin har fått in henne på scrapbooking också.

Vill ni komma i kontakt med oss så nås vi på pyssel (@) kratos.se
Ta bort paranteserna så kommer mailet fram.

Kratos kommer från att Karins make ägde den domänen och fanns ledig eftersom företaget som skulle startas i det namnet inte blev av.
Annars är också Kratos en grekisk gud.


Follow on Bloglovin

Karins utmaning på lördagar 2016

I april 2016 började Karin utmana sig själv med en ny utmaning som pågår under lördagar innevarande månad.
 
April :Shop your stash
Maj:Scraplifting
Juni:Geometriska mönster
Juli:Freeflow
Augusti:Utmaningar
September:Pinterest
Oktober:6x6-paperpad kurs
November:Freaky Fast Friday
 


Nedräkning, 100 alster innan shopping – Jenny

Antal kvar i Jennys utmaning Målgång 2/7-2015

0Alster gjorda:
 
Kort:73
Layouter:2
Sytt/virkat:25
 

Archives